10 Barang Yang Mungkin Anda Tidak Akan Beli Lagi Setelah Mengetahui Cara Pembuatannya

Semasa beli sesuatu barang terutama makanan, tengoklah kandungan dalamnya kerana amat penting untuk diri kita sendiri.

Selama ini kita sering memberi semua barangan daripada pasar raya tanpa memikirkan kesan selepas menggunakannya. Terutamanya dalam keadaan hari ini yang tidak cukup duit, selalunya kita lebih minat memberi barang dengan harga yang murah dan kuantiti yang banyak.Akan tetapi, bukan semua barang yang kita beli itu adalah selamat untuk digunakan.

Sebagai contoh, barangan gunaan harian. Cleanser, sabun, pembersih pinggan dan detergen yang didapati di pasar raya memang berharga lebih rendah dan berkuantiti banyak. Ini dapat menjimatkan kos kehidupan kita dan kita dapat hidup dengan gaji yang rendah sebegini. Namun, barangan tersebut kebanyakannya dihasilkan daripada bahan kimia yang mungkin membahayakan kita. Terutamanya sabun mandi dan sabun membasuh pinggan.

Adakah kita sentiasa berasa gatal dan alegik kepada sabun? Sampai akhir kita kena membeli sarung tangan untuk mencuci pinggan. Ini kerana sabun pinggan dan juga sabun mandi mengandungi kebanyakan bahan kimia dan bukan diperbuat daripada bahan organik. Penghasilan sebegini dapat merendahkan kos dan produk ini dapat dijual dengan harga yang lebih murah.

Jika kita dapat menggunakan barangan organik, tentu keadaan alergik akan direndahkan. Namun, harganya amat tinggi.Bahan makanan pula, yang diletak dalam kotak plastik sememangnya akan menghasilkan toksik jika dimakan. Namun,harganya rendah berbanding dengan yang organik. Keadaan ini juga amat menyedihkan.Oleh itu, kita kena memilih apa yang sesuai untuk badan kita jika kita dapat.

Lihat Videonya..

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*