Jom Amalkan! 7 Makanan Ini Mampu Kurangkan Ketagihan Bagi Perokok Tegar.

Merokok adalah salah satu tabiat kuno malah tidak elok yang paling digemari di dunia. Berdasarkan data terbaru, seramai 4.7 juta perokok di Malaysia berusia 15 tahun ke atas.

Semakin melarat, Kementerian Kesihatan Malaysia memandang serius perkara ini dan berusaha menangani gejala tabiat merokok dalam kalangan rakyat negara ini dengan menaikkan had umur beli, jual rokok kepada 21 tahun. Tidak hanya itu, KKM turut memperkenalkan larangan merokok di restoran, premis makanan mulai 1 Januari 2019 baru-baru ini.

Membuat penagih rokok untuk berhenti merokok tidak mudah. Malah, berbanding manfaat, rokok mengandungi lebih banyak sebatian yang berbahaya kepada tubuh. Oleh itu, di bawah adalah beberapa senarai makanan yang mungkin dapat membantu anda untuk mengurangkan tabiat merokok.

1. OAT

Oat boleh menjadi salah satu makanan yang berjaya bagi perokok untuk berhenti merokok. Satu kajian di Jepun membuktikan bahawa perokok dapat mengurangkan tabiat merokok sebanyak 50 peratus. Untuk hasil yang optimum, anda boleh campurkan ground oat dengan dua mangkuk air rebus. Biarkan semalaman, kemudian makan beberapa jam selepas makan.

2. MENGUNYAH CHEWING GUM

Anda boleh menjaga mulut anda agar sibuk dengan mengunyah chewing gum. Untuk menjadi lebih sihat, pilihlah chewing gum jenis tanpa gula. Lebih baik lagi, anda juga boleh mengurangkan penggunaan kafein, alkohol, dan sebagainya. Kerana ramai orang sangat suka meminum minuman ini bersama-sama dengan tabiat merokok.

3. AIR MINERAL

Di antara banyak minuman yang ada, air mineral adalah salah satu yang menyehatkan. Kamu bisa mengurangi minuman di atas dengan banyak minum air mineral.

Spesialnya lagi, air mineral bisa menjadi salah satu minuman yang menenangkan, menyembuhkan, dan mendetoksifikasi. Bawalah sebotol air mineral kemana pun kamu pergi, terutama saat ke tempat-tempat yang membebaskan merokok.

4. SUSU

Satu kajian yang dijalankan oleh Universiti Dukes, menyatakan susu boleh membuat seseorang tidak dapat menikmati rokok dengan baik. Kebanyakan mereka mengadu bahawa rasa menjadi pahit. Ini juga berlaku untuk produk tenusu lain seperti keju dan yogurt.

5. BUAH OREN

Seperti oat, anda perlu melakukan secara rutin untuk mendapatkan hasil yang optimum. Satu kajian di UK membuktikan ini sangat berkesan. Malah, selepas 21 hari 79 peratus orang berjaya mengurangkan merokok dan selebihnya berhenti merokok. Dimakan terus atau dijadikan minuman jus, buah oren dipercayai dapat mengalihkan keinginan mereka untuk merokok.

6. ELAK MAKANAN MENGANDUNGI ALKALI

Contoh makanan yang tinggi dalam alkali termasuk bayam, alpukat, timun, lada, dan brokoli. Menurut pakar pulmonary, David Daughtan dari Nebraska Medical University, makanan ini dapat menahan nikotin agar tetap di dalam darah. Ini boleh membuat seseorang mengekalkan tahap ketagihannya. Oleh itu, anda akan terhindar menjadi perokok aktif.

7. LOBAK

Makan lobak dalam bentuk jus akan memberi kesan sampingan seperti susu. Rokok akan rasa dahsyat dan tidak menyenangkan seperti biasa. Di samping itu, makan banyak lobak boleh menjaga jantung anda agar sihat.

Itulah 7 makanan yang dipercayai dapat membantu anda mengurangkan ketagihan pada rokok. Semoga anda yang ingin mengurangkan merokok benar-benar boleh berhenti. Tetap semangat! Jangan lupa share artikel ini sekiranya ia bermanfaat buat anda. Terima kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*