Lelaki Ini Kongsikan Tips Mudah Susun Atur Kediaman Sempena Rumah Terbuka Supaya Tetamu Selesa

Di Malaysia terdapat ramai bangsa berbilang kaum. Antara kaum yang terdapat di Malaysia seperti Melayu, Cina dan India. Antara perayaan yang disambut oleh kaum-kaum ini adalah Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina dan Deepavali. Perayaan seperti ini tidak lengkap jika tiada rumah terbuka sehingga seluruh lapisan dan pelbagai lapisan masyarakat mengetahui istilah rumah terbuka yang menjadi amat sinonim dalam kehidupan mereka.

Hari Raya Aidilfitri baru sahaja disambut oleh umat Islam. Warga kota pun sudah pulang menyambung urusan kerja mereka. Maka, hujung minggu ini hingga habis bulan Syawal nanti ramailah yang mengadakan rumah terbuka di kediaman masing-masing. Antara yang dititikberatkan adalah bab makanan bagi memuaskan hati tetamu yang hadir.

Namun, sebenarnya kita lupa ada banyak lagi perkara lain yang perlu kita fokus jika berhajat menjemput keluarga mahupun rakan ke rumah. Antaranya adalah susun atur kediaman. Ini melambangkan peribadi atau individu tuan rumah sama ada pembersih, kemas mahupun sebaliknya.

Panduan dari Pensyarah Kanan Jabatan Seni Bina Dalaman iaitu Azizul Azli Ahmad telah berkongsi tip di laman akaun facebook miliknya yang boleh dijadikan rujukan untuk rumah terbuka nanti. Berikut adalah panduan yang dinyatakan:

1. Jika kediaman kita kecil, letakkan semua perabot rapat kedinding agar mudahkan laluan tetamu.

2. Sediakan meja utama untuk hidangan utama dibahagian tengah rumah.

3. Kediaman boleh dihiasi juga dengan lampu ‘lip lap’ yang ada diluar dibawa masuk kedalam ruang dalaman.

4. Kurangkan hiasan atas lantai dengan permaidani, jika ada yang tertumpah sukar diuruskan nanti.

5. Jika kediaman kecil banyakkan pencahayaan agar kelihatan lebih besar dan luas.

6. Pastikan kebersihan bilik air dijaga dan dibersikan dulu, sediakan pewangi atau lilin wangi sepanjang majlis .

7. Jika kita tidak suka orang lain masuk keruang dapur kita, sediakan pemisah atau sediakan pingan dan cawan pakai buang sahaja.

8. Zaman sekarang orang gila bergambar, sediakan satu ruang yang sesuai untuk bergambar dengan latar dan pencahayaan yang baik disitu. selain bergambar orang juga boleh bersembang dan makan disitu.

9. Jangan terlalu banyak hiasan kecil dan koleksi kita dipamerkan sewaktu rumah terbuka, kemas dan simpankan. elakkan rosak atau hilang.

10. Sediakan sebuah cermin yang besar kerana semua tetamu ingin kelihatan cantik walaupun dia ‘mak mak orang’

11. Sususun meja secara ‘island’ dibahagian tengah agar orang boleh mengelilingi dan tiada ‘jalan mati’ yang perlu undur semula.

12. Sediakan bakul sampah yang bersih dan cantik serta pastikan tidak cepat penuh sampah
13. Jika dapat sediakan satu ruang khusus untuk anak anak kecil bermain atau makan.

14. Sediakan satu ruang jika tetamu minta ‘boleh saya tumpang solat”, “Anak saya nak menyusu”. ini sangat penting kawan

15. Jadilah tuan rumah yang tenang dan tidak kelihatan letih sewaktu tetamu datang. Jangan tertekan, tarik nafas dan tenang

16. Sediakan ais yang mencukupi dan air minuman yang sedia diminum, kita tak mahu membuang masa membancuh air didapur. Air mineral dan kosong sangat penting

17. Jangan pasang lagu raya terlalu kuat kerana tujuan majlis adalah mengeratkan siraturahim dengan bertanya khabar dan bersembang.

18. Sediakan makanan yang sihat dengan pengurangan gula, garam dan lemak demi kesihatan bersama bukan sekadar banyaknya makanan kita. Minuman kosong penting

19. Maklumkan anak anak kita agar membantu dan berikan kerjasama agar kita menjadi hos yang baik. briefing awal penting. Jangan bawa kawan naik kebilik.

20. Banyakkan berdoa dan betulkan niat kita agar majlis rumah terbuka bukan untuk berlumba tetapi untuk meraikan bulan Syawal yang mulia.

Raikan semua tetamu kita, jangan hanya bersembang dengan tetamu yang kita suka sahaja. Jika rumah kecil rancang tetamu yang datang.-Tulis beliau lagi.

Jadi, apa tunggu lagi. Anda dah boleh merancang dan menyusun perabot rumah anda supaya ianya selesa. Tak semestinya waktu rumah terbuka sahaja, mungkin pada majlis-majlis yang lain atau seharian. Jangan lupa share artikel ini sekiranya ia bermanfaat buat anda. Terima kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*